Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, sărbătorită de creștinii ortodocși
Суббота, 20 Октябрь 2018

НЕЗАВИСИМЫЙ РЕПОРТЁР

Республиканский стадион как символ Молдовы

Итак, этот день настал. Скандальная эпопея вокруг продажи Республиканского стадиона подошла к концу. Парламент однозначно постановил: продать объект США. Соответствующий законопроект направлен президенту для промульгации. Что будет дальше? Не надо...

Как вы знаете, в Кишинёве с 20 по 22 сентября запланирован Молдо-российский экономический форум под эгидой главы государства. В форуме планируют принять участие около 200 российских и более 350 молдавских...

В Кишиневе будут спасать человечество

В эти выходные в Молдове пройдет, без преувеличения, событие мирового масштаба: с 14 по 16 сентября Кишинев принимает XII Всемирный конгресс семей. Какова цель данного мероприятия и почему оно так...

«
»

Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, sărbătorită de creștinii ortodocși

Опубликовано в Ştiri
Оцените материал
(0 голосов)

Creștinii ortodocși sărbătoresc, pe 17 mai, când se fac 40 de zile de la Învierea Mântuitorului, Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, sau Ispasul, cum i se spune în popor. În această zi, creștinii se salută cu: „Hristos s-a Înălțat”! Și răspund cu: „Adevărat s-a Înălțat”!.

Preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chișinău a spus că:

«În această zi, biserica marchează momentul când Mântuitorul Iisus Hristos i-a adunat pe ucenicii săi în Munții Galileei, și, în fața tuturor, s-a înălțat la cer cu trupul. Totodată, Isus le-a făgăduit venirea Sfântului Duh pe pământ peste zece zile, eveniment care va fi marcat la Duminica Mare, sau Duminica Rusaliilor», a spus preotul. 

Potrivit preotului, Ispasul este una dintre cele 12 sărbători împărătești ale bisericii ortodoxe, și este marcată cu evlavie de către creștini, pentru că, în această zi, este tradiția, ca și în ziua de Paști, să se vopsească ouă roșii, să se coacă cozonac și pască. „Într-un fel, marcăm sfârșitul zilelor pascale, în care ne-am salutat timp de 40 de zile cu „Hristos a Înviat”, a spus Eugen Onicov.

Preotul afirmă că tradiția de a se saluta cu „Hristos s-a Înălțat” și „Adevărat s-a Înălțat” diferă de la regiune la regiune. În unele localități, creștinii se salută astfel timp de o zi, în altele trei sau chiar zece zile, până la Duminica Mare. Potrivit lui, în această zi creștinii merg de dimineață la biserică, pentru a participa la liturghie, marcând sărbătoarea prin rugăciune și cântările care se țin în biserică în această zi, dar și prin sfânta împărtășanie pentru care s-au pregătit.

În contextul sărbătorii Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, președintele statului, Igor Dodon, a adresat felicitări credincioșilor ortodocși din R. Moldova:

«Această sărbătoare simbolizează prezența eternă, în fiece clipă, a Domnului nostru alături de noi. Cu această ocazie, mai multe biserici și mănăstiri din țara noastră își prăznuiesc hramurile. Îi felicit cordial pe toți clericii și enoriașii acestor lăcașuri sfinte. Le doresc tuturor locuitorilor R. Moldova pace în suflet, bucurii, bunăstare şi prosperitate», a scris Igor Dodon. 

 

e-max.it: your social media marketing partner
Прочитано 101 раз
Рейтинг@Mail.ru LiveRSS: Каталог русскоязычных RSS-каналов