Creștere a economiei moldovei, prognozată de FMI - ITV
Четверг, 06 мая 2021

Creștere a economiei moldovei, prognozată de FMI

Опубликовано в Ştiri
Оцените материал
(0 голосов)

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere estimările privind evoluția economiei moldovenești în anul curent la 3.8 la sută, potrivit raportului „World Economic Outlook”. În raportul din aprilie acest an se anticipa un avans al economiei de 3.5 la sută.

Economia Republici Moldova va înregistra o creștere de 3.8 la sută în anul curent și, respectiv, anul viitor, prognozează FMI în ediția din luna octombrie a raportului privind perspectivele economiei mondiale. Previziunile sunt peste media pe Comunitatea Statelor Independente /CSI/. Fondul Monetar anticipează pentru țările CSI o creștere economică în medie de 2.3 la sută în anul curent și de 2.4 la sută anul viitor.

FMI a îmbunătățit prognoza de creștere a economiei moldovenești pentru anul curent, ca urmare a celei de-a treia evaluări a Programului de colaborare cu Republica Moldova din martie curent. În opinia experților FMI:

«Creșterea veniturilor reale ale populației, majorarea remiterilor de la cetățenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare și efectele generate de relaxarea politicii monetare vor susține consumul privat, în timp ce investițiile private vor încetini până la alegeri. Exporturile vor rămâne sub presiune, din cauza aprecierii cursului de schimb, scăderii exporturilor agricole și din cauza cererii interne stabile», mai precizează experții.

FMI a revizuit în scădere prognoza privind rata inflației la 3.6 la sută, față de 4.7 la sută cât estima în aprilie curent. Potrivit ultimului raport al Fondului, deficitul contului curent al Republicii Moldova va fi de 7.4 la sută din Produsul Intern Brut, un pronostic mai rezervat decât cel din primăvara acestui an, când anticipa un deficit de 3.7 la sută. 

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, «În semestrul I al anului curent, economia moldovenească a înregistrat o creștere în termeni reali cu 4.5 la sută, față de perioada similară a anului precedent, până la peste 81 de miliarde de lei, prețuri curente de piață. Ministerul Economiei și Infrastructurii se aștepta la o valoare a PIB-ului de 163 de miliarde de lei și o majorare a acestuia cu 3.8 la sută», mai relevă datele BNS. 

În acelși timp, datele Ministerului Economiei denotă că, în anii 2013-2016, PIB-ul țării a crescut în valoare nominală cu 40 de miliarde de lei, iar până în 2021 se așteaptă la un avans de 50 de miliarde de lei.

 

e-max.it: your social media marketing partner
Прочитано 4550 раз
Другие материалы в этой категории: « Ar putea boicota alegerile Exportul spre UE - 70 la sută »