Exportul spre UE - 70 la sută
Четверг, 18 Октябрь 2018

НЕЗАВИСИМЫЙ РЕПОРТЁР

Республиканский стадион как символ Молдовы

Итак, этот день настал. Скандальная эпопея вокруг продажи Республиканского стадиона подошла к концу. Парламент однозначно постановил: продать объект США. Соответствующий законопроект направлен президенту для промульгации. Что будет дальше? Не надо...

Как вы знаете, в Кишинёве с 20 по 22 сентября запланирован Молдо-российский экономический форум под эгидой главы государства. В форуме планируют принять участие около 200 российских и более 350 молдавских...

В Кишиневе будут спасать человечество

В эти выходные в Молдове пройдет, без преувеличения, событие мирового масштаба: с 14 по 16 сентября Кишинев принимает XII Всемирный конгресс семей. Какова цель данного мероприятия и почему оно так...

«
»

Exportul spre UE - 70 la sută

Опубликовано в Ştiri
Оцените материал
(0 голосов)

Exporturile Republicii Moldova au atins un maxim istoric. Aproape 70 la sută dintre mărfurile autohtone au ajuns în opt luni ale acestui an pe piața UE. Datele statistice privind comerțul exterior al Republicii Moldova în ianuarie-august curent, făcute publice de Biroul Național de Statistică (BNS), confirmă prognozele experților, care anticipează o creștere a ponderii Uniunii Europene în totalul exporturilor din Republica Moldova, pe sfârșit de an, la 70 la sută.

Statisticile oficiale arată că, «În aceeași perioadă a anului trecut, cota exporturilor spre UE în total exporturi moldovenești era de 64 la sută. Livrările de mărfuri din Republica Moldova pe piața comunitară au crescut, în opt luni ale anului curent, cu peste 32 la sută și s-au ridicat la 1,2 miliarde de dolari SUA. Trei țări membre ale Uniunii Europene, respectiv România, Italia și Germania dețin o cotă de aproape 70 la sută din exporturile Republicii Moldova pe piața europeană», arată datele BNS. 

O creștere impresionantă, de 1,6 ori, au înregistrat livrările spre Italia, cu 54 la sută spre Germania și de 40 la sută spre România. 

Economistul Veaceslav Ioniță nota anterior că:

«Ascensiunea livrărilor pe piața externă, în proporție de 90%, este determinată de creșterea exporturilor către Uniunea Europeană, o contribuție fără precedent în istoria comerțului nostru extern. Anul trecut, contribuția UE la creșterea exporturilor noastre tot a fost extrem de mare, de 75%», a mai precizat Ioniță.  

El aprecia că, în cazul în care tendința se va păstra, atunci în acest an, „exporturile spre UE ar putea constitui 70 la sută din totalul exporturilor, ceea ce este echivalent cu exporturile spre CSI de acum 20 de ani”.

Pe de altă parte, exporturile de mărfuri către țările CSI s-au micșorat cu 6.7 la sută, iar ponderea acestora în exporturile Moldovei s-a diminuat la 15.8 la sută în opt luni ale acestui an, față de 21 la sută în ianuarie-august anul trecut.

Potrivit BNS, Republica Moldova a exportat în opt luni ale acestui an mărfuri în valoare de 1 miliard 752 de milioane de dolari SUA, dintre care 70 la sută reprezintă mărfurile autohtone.

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
Прочитано 25 раз
Другие материалы в этой категории: « Creștere a economiei moldovei, prognozată de FMI Judecători ai poporului »
Рейтинг@Mail.ru LiveRSS: Каталог русскоязычных RSS-каналов