Judecători ai poporului - ITV
Пятница, 18 июня 2021

Judecători ai poporului

Опубликовано в Ştiri
Оцените материал
(0 голосов)

Cetăţenii Republicii Moldova ar putea alege direct judecătorii. Partidul Democrat din Moldova a pregătit un proiect de hotărâre de Parlament care va cere Comisiei Juridice a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei în acest sens. Despre acest lucru a anunţat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc în cadrul briefingului săptămânal.

«Reformele din domeniul justiţiei au avut menirea să întărească independența justiției. Cu toate acestea, persistă încă percepția că acest domeniu nu este tocmai independent sau unele grupuri de interese ar interveni în actul justiţiei. De aceea, Partidul Democrat a pregătit un proiect de hotărâre a Parlamentului care însărcinează Comisia juridică a Legislativului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei, care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor», a opinat Plahotniuc. 

Proiectul de lege elaborat urmează să fie dezbătut pe larg mai întâi cu societatea civilă și cu grupurile profesioniste interesate şi după aceasta să fie supus votului în Parlament - a mai spus liderul democraţilor.

În altă ordine de idei, Vlad Plahotniuc a anunțat că proiectul de modificare a Constituției prin introducerea sintagmei ”integrare europeană” va fi supus votului în una dintre ședințele următoare ale Legislativului. Motivul este că, în prezent, în Coaliția de Guvernare nu sunt suficiente voturi pentru adoptarea acestui proiect, iar PLDM și PL încă nu s-au pronunțat referitor la modul în care vor vota.

«Noi credem că introducerea conceptului de ”integrare europeană” în Constituție, ca element de bază al strategiei naționale de dezvoltare a R. Moldova, nu trebuie negociată politic și nu trebuie să fie parte a unor jocuri politice. Termenul în care mai putem vota această lege expiră curând, iată de ce am decis ca în ședințele următoare ale Parlamentului să supunem votului acest proiect și în felul acesta fiecare deputat va avea ocazia să demonstreze dacă este cu adevărat pro-european», a opinat Plahotniuc.

Plahotniuc a mai specificat că ideea de integrarea europeană a R. Moldova trebuie să fie depolitizată, ca să nu devină obiectul speculațiilor electorale.  

Totodată, el a anunțat că tot pentru binele cetățenilor, în locuințele în care sunt folosite butelii de gaz pentru gătit, vor fi instalate gratuit detectoare speciale, care vor semnala eventuale scurgeri. Potrivit lui Plahotniuc, în cadrul ședinței a fost discutat subiectul deflagraţiei produse sâmbătă în sectorul Râșcani al capitalei, care a luat viaţa a patru persoane.

«Noi am propus ca fiecare locuință, în care se exploatează butelii de gaz, să fie dotată cu detectore de gaz, care să semnaleze imediat eventualele scurgeri şi să fie alertate în timp util echipele de intervenție», a spus șeful democraților.

Plahotniuc a adăugat că urmează ca în scurt timp Guvernul să achiziționeze dispozitivele și acestea să fie distribuite gratuit orășenilor pentru ca aceștia să nu aibă cheltuieli suplimentare.

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
Прочитано 4633 раз
Другие материалы в этой категории: « Exportul spre UE - 70 la sută Manifestări de Hramul Chişinăului »